Așezarea tablourilor pe perete

Pereții goi ai unei încăperi pot aduce adesea monotonie, lipsă de energie sau chiar pierderea propriului entuziasm.

Crearea unei dinamici în spațiul de locuit produce implicit și o dinamică în ritmul de zi cu zi. Principalul sfat înainte de orice aranjament este alegerea unei lucrări de artă care să vă reprezinte și care să fie de asemenea în armonie cu locația în care urmează amplasamentul, sau cu persoana căreia urmează să i se ofere drept cadou. 

Modalitatea de amplasare

Modalitatea de amplasare propriu zisă depinde în mod direct de locație, de restul mobilierului și a pieselor ce compun încăperea.

Dacă totuși din diferite motive nu dorești să intervi asupra structurii pereților, cea mai simplă și de durată soluție este utilizarea unor rafturi speciale pentru tablouri și obiecte decorative. Avantajul în cazul optării pentru o asemenea modalitate este dat tocmai de ușurință cu care poți reorganiza decorul în funcție de preferințe.

În lipsă de rafturi, poți face un grupaj similar și pe suprafața mobilei, unde te poți juca la fel de frumos. Teama de a perfora pereții este de la sine înțeleasă și adesea întâlnită, dar poate ideile de mai jos te vor inspira. 

Reguli de amplasare

O regulă elementară referitoare la așezarea tablourilor spune că acestea trebuie poziționate întotdeauna la nivelul ochilor. Unii experți spun că ar trebui să agățați tablourile cu 8-10 cm mai jos decât înălțimea la care te-ai aștepta să fie.  În birouri sau în sălile de așteptare amplasarea tablourilor poate să se abată puțin de la regulă. Așezate cu câțiva centimetri mai jos, persoanele care stau jos se pot bucura de același efect vizual. În  hol oamenii stau în picioare astfel, urmărind regula conform căreia totul trebuie pus la nivelul ochilor, tablourile necesită să fie amplasate la o înălțime de 160-165 cm. În plus, într-un dining, unde oamenii vor sta așezați în marea majoritate a timpului, tablourile ar trebui să fie agățate la 12-14 cm deasupra marginii spătarelor scaunelor. Iată însă și câteva recomandări generale :

- Tablourile de dimensiuni mici sau într-o tehnică fină (grafică, gravură sau fotografii) se amplasează sub înălțimea medie a câmpului vizual (150 cm); 

- Tablourile de dimensiuni medii sau dimensiuni mari, întotdeauna în spații deschise la înălțimea câmpului vizual ( 160 cm); 

În situația în care ai un singur tablou de mici sau mari dimensiuni, situația e cel mai simplu de rezolvat, amplasarea se face în centrul zonei de interes, iar efectul este de minune! Dar ce se întâmplă în cazul mai multor tablouri? 

Scena 2 din Rai
Disponibil
Sculptură

Scena 2 din Rai

6.071,43 lei
Invitație la ascensiunea cunoașterii. Adam propune Evei adevărata cunoaștere și părăsirea pielii telurice către o stare superioară.
Vizualizare

Mici tructuri de amplasare

O  modalitate estetică poate să fie prin imaginarea unei linii fixe, orizontale, gândită în raport cu o piesă de mobilier. Se pot imagina atât deasupra cât și dedesubt tablouri de diferite dimensiuni. Un plus al acestei metode este alegerea unor rame apropiate ca mărime sau culoare, obținându-se un efect mult mai închegat.

Nu uita că spațiile dintre ele sunt recomandate să fie egale! Se potrivește foarte bine deasupra unei canapele, dar și în zona mobilierului, cu atât mai bine dacă ai spații goale. O asemenea soluție o mai poți aplica și în dormitor, fie pe peretele din fața patului, fie chiar deasupra tăbliei. 

* Înainte de a le pune pe perete, fă acest colaj pe pardoseală, te-ar putea ajuta în a afla cum ți-ar plăcea să le combini. În final alege varianta preferată și apoi trasează reperele cu creionul pe perete.

Despre simetrie

Simetria poate să fie și altfel realizată, nu doar în funcție de poziționarea în spațiu. Poți obține un efect spectaculos atunci când ramele și passparturile au dimensiuni și culori similare, în așa fel încât odată grupate vor alcătui un întreg. Simetria este redată prin urmare de modul de înrămare și dimensiunea lor. 

Se poate mai simplu de atât? Categoric! Asimetriile de cele mai multe ori nu sunt la îndemâna tuturor, însă uneori, fie datorită stilului, fie dispunând de un număr impar de lucrări și această modalitate poate crea un efect armonios.

Câteodată un aranjament haotic poate să fie de mare efect. Trucul este să poziționezi cât mai aproape de centru o lucrare mare sau cea care are cel mai de impact (poate fi și o oglindă), iar în jurul ei, să completezi cu restul obiectelor. Imaginează-ți forme geometrice și construiește un pătrat sau un dreptunghi din tablourile avute.

Așadar, tu cum așezi tablourile?