Fotografia ca mediu este destul de nouă în comparație cu durata lungă a istoriei artei. Prima cameră a fost inventată în anii 1800 și fotografia ca mediu artistic a apărut de la începutul anilor 1900. Fotografia contemporană a început în anii '70, odată cu primele mișcări în lumea artei contemporane. Cu toate acestea, ca stil sau mișcare este vastă și greu de evidențiat. Fiecare artist contemporan folosește fotografia în moduri diferite pentru a surprinde realitatea așa cum și-o dorește. Prin această diversitate, fotografia rămâne un mediu artistic popular în continuă evoluție.

Evoluția fotografiei poate fi urmărită alături de progresele tehnologiei. Camera este un instrument care captează lumina și creează și imprimă fie sticlă, film sau fișier digital. Pe măsură ce camerele au devenit mai avansate, fotografii au putut să-și manipuleze în mod semnificativ capacitățile tehnice. S-au jucat cu expunerea la lumină, cadre suprapuse și o multitudine de lentile. Artistul a controlat complet procesul lor - de la manipularea instrumentului artistic la dezvoltarea imaginii ulterioare. Camera întunecată, în care fotografii puteau edita negative, s-a transformat în software de editare avansat. Totul a devenit digital. Fotografii contemporani nu sunt doar așteptați să știe cum să facă o fotografie bună, ci și cum să își manipuleze imaginile prin procedeul digital.

Nu există subiect standard în fotografia contemporană. Pe măsură ce fotografii apreciază mediul pentru capacitatea sa de a surprinde realitatea în acest moment, subiectul depinde în totalitate de artist. Unii au lucrat cu portretul, alții în peisaj și alții chiar în abstract - manipulând spațiul și realitatea pentru a sublinia forma, linia și culoarea. Cu subiecte atât de diverse, fotografia contemporană se încadrează bine în numeroasele mișcări diferite care se petrec în perioada contemporană. Artistele feministe au folosit fotografia, la fel și minimalistele, și chiar și artiștii conceptuali. Este un mediu care transcende subiectul sau scopul și le permite artiștilor să-și exploreze intențiile personale în noi moduri.

Destul de recent, odată cu apariția smartphone-urilor, fotografia a devenit larg accesibilă. Oricine are mijloacele tehnologice este acum capabil să-și surprindă realitatea și să o expună prin intermediul platformelor de social media. Unii fotografi consacrați folosesc smartphone-urile pentru a explora noi progrese în fotografie - amestecându-l cu tehnici fotografice mai tradiționale. Fotografia, mai mult decât orice alt mediu artistic, devine atât de populară încât liniile dintre profesionist și amator sunt estompate.

Faptul că fotografia contemporană este greu de definit este poate tocmai motivul pentru care este unul dintre cele mai populare stiluri de artă. Cu subiectul său divers, fotografia apelează la diferite gusturi estetice și interese personale. Fotografia contemporană poate fi atât intimă cât și universală, limitată și diversificată, realistă și abstractă, documentară și imaginativă. Este în continuă schimbare, având artiști care încearcă continuu să producă o formă de lucru care provoacă mediul însuși. 

Prin urmare, te încurajăm să accesezi secțiunea noastă dedicată Fotografiei pentru a descoperi tinerii artiști și lucrările expuse de către aceștia. 

Fotografie: © Kenneth Josephson