Ce este fotografia contemporană?

Fotografia ca mediu de activare în procesul artistic este destul de nouă în comparație cu durata lungă a istoriei artei. Prima cameră de fotografiat a fost inventată la începutul anului 1800, iar  fotografia ca mediu artistic a luat naștere de la începutul anilor 1900.

Fotografia contemporană a început în anii '70, odată cu primele mișcări în lumea artei contemporane. Cu toate acestea, ca stil sau mișcare este vastă și greu de evidențiat. Fiecare artist contemporan folosește fotografia în moduri diferite pentru a surprinde realitatea întocmai precum și-o dorește, de la cel mai mic detaliu, până la cele mai abstracte și deformate imagini.

Evoluția fotografiei

Evoluția fotografiei poate fi urmărită alături de progresele tehnologiei. Camera de fotografiat este acel instrument care captează lumina, ce imprimă ulterior fie pe un sport de sticlă sticlă, film (sau mai târziu într-un fișier digital).

Pe măsură ce camerele au devenit mai avansate, fotografii au putut să-și manipuleze în mod semnificativ capacitățile tehnice. S-au jucat cu expunerea la lumină, cadre suprapuse și o multitudine de lentile. Artistul a controlat complet procesul de creație - de la manipularea instrumentului artistic la dezvoltarea imaginii ulterioare.

Camera întunecată, în care fotografii puteau edita negativele, s-a transformat într-un software de editare avansat. Epoca digitalizării a început să preia controlul. Fotografii contemporani nu sunt doar așteptați să știe cum să facă o fotografie bună, ci și cum să își manipuleze imaginile prin procedeul digital.

Subiectul în fotografie

Pentru început să spunem ceea ce este cel mai important de precizat în acest punct: nu există subiect standard în fotografia contemporană!

Pe măsură ce fotografii apreciază mediul pentru capacitatea sa de a surprinde realitatea în acest moment, subiectul depinde în totalitate de artist. Unii dintre artiști au lucrat cu portretul, alții în peisaj și alții chiar în abstract - manipulând spațiul și realitatea pentru a sublinia forma, linia și culoarea.

Cu subiecte atât de diverse, fotografia contemporană se încadrează bine în numeroasele mișcări diferite care se petrec în perioada contemporană. Artistele feministe au folosit fotografia, la fel și minimalistele, și chiar și artiștii conceptuali. Este un mediu care transcende subiectul sau scopul și le permite artiștilor să-și exploreze intențiile personale în noi moduri.

Mai jos, vă oferim trei exemple de fotografii disponibile pe site.

Popesc Adrian-Mihai - Everything about Emotions

Teo ZehanBasm

Maniga Ionuț-RobertVision

Fotografia la zi

Destul de recent, odată cu apariția smartphone-urilor, fotografia a devenit larg accesibilă. Oricine are mijloacele tehnologice este acum capabil să-și surprindă realitatea și să o expună prin intermediul platformelor de social media. Unii fotografi consacrați folosesc smartphone-urile pentru a explora noi progrese în fotografie - amestecându-l cu tehnici fotografice mai tradiționale.

Fotografia, mai mult decât orice alt mediu artistic, devine atât de populară încât liniile dintre profesionist și amator sunt estompate.

Încadrarea fotografiei ca mediu artistic

Bazându-se pe cunoștințele tehnice, fotografia este folosită ca demers artistic de sine stătător.

Din punctul de vedere al perspectivei artelor vizuale, însumă etapele unui proces complex de a găsi o modalitate cu mult mai rapidă și mai exactă de reprezentare a imaginilor. Ea permite artiștilor posibilitatea de a își exprima ideile, trăirile și sentimentele prin imagini, surprinzând subiectul într-o modalitate complet diferită față de cum acesta apare în realitate.

Rizu Sorin Bătrâna

Faptul că fotografia contemporană este greu de definit este poate tocmai motivul pentru care este unul dintre cele mai populare stiluri de artă. Cu subiectul său divers, fotografia apelează la diferite gusturi estetice și interese personale. Fotografia contemporană poate fi atât intimă cât și universală, limitată și diversificată, realistă și abstractă, documentară și imaginativă. Este în continuă schimbare, având artiști care încearcă continuu să producă o formă de lucru care provoacă mediul însuși. 

Prin urmare, te încurajăm să accesezi secțiunea noastă dedicată Fotografiei pentru a descoperi tinerii artiști și lucrările expuse de către aceștia. 

Fotografie de copertă: © Kenneth Josephson