Primele și de altfel și cele mai bune lecții despre artă pe care le-am primit vreodată au venit din partea primului profesor de artă. Deși a trecut mult timp de atunci, lucrurile au rămas memorate și aplicate, iar trecerea anilor a adăugat pe lângă cele învățate o serie de detalii care pot ghida pe oricine dorește să înțeleagă și să se bucure de mesajul transmis de o operă de artă. Am să îți împărtășesc în rândurile care urmează acele informații ce îți pot fi de folos în viitor.

Ia un loc

Aflat în spațiul unei săli de expunere, stând în picioare și privind lucrarea poate deveni inconfortabil. Fie că te afli într-o galerie sau într-un muzeu, de cele mai multe ori în preajma unei lucrări sunt instalate spații de așezare. De ce nu așezi acolo? De ce să nu te simți confortabil? Ți-aș sugera să privești tabloul, sculptura sau orice altă lucrare îți este afișată atâta timp cât poți gestiona să îi oferi. Rămâi acolo chiar și o jumătate de oră. Vezi ce se întâmplă.

Acel ceva

De nenumărate ori am auzit oamenii spunând că nu știu nimic despre artă sau faptul că nu pot înțelege de ce oamenii privesc lucrările de artă fără a avea cunoștințe sau a primi vreo orientare. Aceștia tind să meargă direct până la placa de informare de pe peretele de lângă lucrare și încearcă să găsească ceva.

Cele mai multe opere de artă sunt făcute pentru a fi savurate la nivel intuitiv.

Chiar dacă nu ai idee de unde să începi, doar uitându-te la un tablou, de exemplu,  îți va spune singur suficient de multe informații despre valoarea sa artistică. Motivul pentru asta este simplu: majoritatea operelor de artă sunt făcute pentru a fi savurate la nivel intuitiv. Artiștii lucrează la acest nivel, iar spectatorul poate câștiga atât de mult din aceeași abordare.

Observă compoziția

Toate operele de artă au o compoziție – adică o modalitate de aranjament, un anumit flux sau o armonie a pieselor. Unele opere de artă caută echilibru în compoziția lor, altele se deplasează în mod intenționat. Așadar, analizează compoziția și descoperă elementele și unghiurile care o compun.

Specularea

O parte din avantajul de a rezista dorinței de a te grăbi către mica placă de informații pentru a citi faptele despre lucrare, este să-ți oferi timp să speculezi ceea ce lucrarea este menită să reprezinte. Iată trei etape pe care trebuie să le parcurgi:

1. Estimați perioada istoriei când a fost realizată lucrarea;

2. Întreabă-te de ce lucrarea are dimensiunea și forma pe care o are;

3. Încearcă să ghicești ce a dorit artistul să spună și transmită.

De cele mai multe ori operele de artă ascund povești ce numai o dată conectat cu ele le vei putea descoperi. 

Acum, te invităm să descoperi ultimele lucrări de artă ale artiștilor locali!