Pentru că știm cât de mult iubești procesul de decorare a unei spațiu, ne-am gândit să îți pregătim un articol în care să îți oferim cele mai bune idei prin care, cu un minim de efort să poți schimba înfățișarea casei tale.

În rândurile de mai jos, vei putea afla cum poți să te joci cu alegerile cromatice sau de textură, ori, cum poți crea un punct central al camerei care să devină „piesa de rezistență”. 

Sună bine, nu-i așa? 

Spațiul

Înainte de a începe să discutăm despre decorarea propriu zisă a unui spațiu, mai întâi trebuie să stabilești care este încăperea sau care este zonă căreia dorești să îi aduci o îmbunătățire estetică. 

Este important să ai clarificat de la început acest detaliu, altfel, nu vei ajunge decât să te ambiționezi în prea multe proiecte, iar în final, rezultatul obținut să nu fie precum ți-am imaginat. Micile modificări aduse nu vor ieși în evidență, iar tu vei simți că toată munca a fost în zadar.

Chiar dacă te vei concentra doar asupra unui perete din living, sau din dormitor, cu puțină atenție, vei putea schimba întreaga atmosferă a acelei camere. Nu spunem că nu trebuie să te ambiționezi la un proiect de redecorare a întregii locuințe, însă, despre acest tip de proiect te vom sfătui într-un alt articol, prin strategii și reguli noi de planificare. 

Dacă consideri că deși simți că trebuie să aduci o îmbunătățire estetică casei tale, însă nu știi unde anume ar trebui să intervii, nu te îngrijora! Este mai simplu decât ți-ai imaginat.  Trebuie doar să te gândești la care este locul pe care îl simți cel mai anost din întreaga casă. Care este locul de unde simți că nu primești aceeași energie pozitivă? Sau, care este locul unde, deși ți-ai dori să petreci mai mult timp, totuși, nu este precum ți-ai dorit?

Pe o bucățică de hârtie, încearcă să răspunzi la întrebările de mai sus. Acest exercițiu te va ajuta să descoperi care este direcția pe care trebuie să o urmezi spre a îți atinge obiectivele.

Planul de amenajare

După ce am stabilit care este spațiul sau locul pe care dorim să îl amenajăm, putem începe să discutăm despre planul de amenajare. De ce recomandăm acest lucru? Deoarece, odată stabilite rezultatele pe care dorești să le obții din acest proces, cu ajutorul unui plan, vei salva foarte mult timp, bani și energie. 

De cele mai multe ori, spațiul în care ajungem să petrecem cel mai mult timp, este livingul. Este spațiul cel mai neutru din întreaga locuință, și cel mai important aspect, este spațiul în care membrii familiei petrec cel mai mult timp împreună. Dar să ne gândim că dorești să faci acest lucru pentru tine, pentru că și tu ești la fel de important, iar starea ta de bine influențează toate acțiunile de zi cu zi. 

Pentru că vorbim despre decorarea în timpul sezonului de toamnă, îți propunem trei direcții de unde poți începe planificarea:

1. Sumuschi Erika-Laura - Nori de toamnă, pictură în acrilic pe carton pânzat.

2. Apahidean Margareta Eva - Prima zăpadăpictură în ulei pe suport de lemn.

3. Olteanu Ștefan Ciprian - Semințesculptură din lemn cu suport.

1. Cromatica anotimpului

Pentru prima direcție legată de modalitatea în care poți decora spațiul ales, dorim să îți propunem să te orientezi prin cromatica dată de anotimp. Privește de jur împrejur schimbările pe care natura le face. Culorile arămii, calde și aprinse aduse în locuința ta, vor accentua atmosfera creată de sezon.

Prin această alegere te poți bucura în liniște și în căldura locuinței tale de frumusețea paletei cromatice, ferit de aerul rece și umiditatea de afară. O lucrare excelentă ce surprinde întocmai imaginea pe care o avem în minte atunci când ne gândim la toamnă, este lucrarea prezentată mai sus, realizată de către artista Sumuschi Erika. 

Vă puteți juca cu acest pattern al tranziției între anotimpuri alăturând până la 3 tablouri în acest stil. Dacă te simți îndrăzneț, pe o măsuță sau un corp de mobilier din apropierea tabloului (tablourilor) poți pune într-o vază de ceramică câteva frunze adunate din timpul unei plimbări în parc.

2. Efectul senzorial

Mai îndrăzneață decât preluarea unor elemente de afară (crengi, frunze uscate, conuri de brad, castane, etc.) este însăși jonglarea prin efectele senzoriale. 

Toamna aduce pe lângă bogăția cromatică și vremea instabilă cu temperaturile ei scăzute. Prin urmare, îți sugerăm această antiteză între frigul de afară și căldura locuinței tale.

Poți face acest lucru prin selectarea unui tablou ce surprinde întocmai această atmosferă, precum tabloul artistei Apahidean Margareta, mai sus prezentat, sau, prin selectarea unui tablou abstract în cromatică rece în care culorile: albastru, alb, mov sunt regăsite în mari cantități.   

3. Elemente tridimensionale

Și dacă tot am vorbit despre temperaturile scăzute ale acestui sezon, putem să vorbim și despre „layering”, despre dimensiune și stratificare. 

Această metodă se aplică precum în domeniul fashion în care specialiștii recomandă utilizarea mai multor elemente vestimentare îmbrăcate stratificat, unul după altul atât pentru a oferi corpului mai multă căldură, cât și pentru un efect optic al unei ținute gândite în detaliu. 

Aceeași metodă o propunem și pentru spațiul tău. Prin utilizarea unei sculpturi, sau a unei lucrări tridimensionale poți crea același efect optic. Lucrarea artistului Olteanu Ștefan, mai sus prezentată, reprezintă viziunea lui asupra termenului de ''semințe'' ale naturii, o metaforă a ideii de geneză. Lemnul și piatra , într-o simbioză fizică de forme ce creează o atmosferă plăcută privitorului. Este o lucrare unicat, perfectă pentru a decora  un cadru precum spațiul unui birou, living sau hol.

În concluzie, indiferent de direcția pe care dorești să o aplici în planul tău de decorare a unui spațiu din locuința ta, nu vei avea cum să greșești. Sperăm că aceste idei ți-au fost de folos și ești nerăbdător să le aplici.

Nu uita, echipa noastră stă la dispoziția ta pentru a îți oferi cele mai bune sfaturi în alegerea lucrărilor de artă ale artiștilor români.